0
Intervju

FOTO: HOTSPORT

DUŠAN LAJOVIĆ ZA HOTSPORT: Poraz u finalu Dejvis kupa bio je prekretnica u mojoj karijeri (FOTO)

Objavljeno: 15.04.16 u 20:01

Sa Ducijem Lajovićem razgovarali smo o pripremama za sezonu na šljaci, očekivanjima pred Rolan Garos, Noletovom porazu, Dejvis kup reprezentaciji i njegovom napretku u poslednjih godinu dana.

Dušan Lajović polako, ali sigurno gradi svoje ime na teniskoj mapi sveta. Posle nekoliko godina igranja na fjučersima i čelendžerima, njegov napredak doveo je do ulaska među 100 najboljih tenisera i učešća na svim velikim turnirima iz Masters serije i, naravno, Gren Slemovima.

Desetak dana je trenirao u Beogradu, gde smo ga pronašli u kafiću ‘Laboratorija’, koji je u njegovom vlasništvu i gde obično koristi vreme da se opusti sa porodicom, prijateljima i saigračima iz reprezentacije.

ATP: Bez promena u vrhu, Lajović napredovao, Krajinović nazadovao

Tokom boravka u Srbiji, trenirao je u društvu Janka Tipsarevića, Peđe Krstina i Filipa Krajinovića, ali je prethodnih nekoliko meseci više vremena provodio u inostranstvu na treninzima i turnirima. Povreda ga je sprečila da pokaže svoj najbolji tenis na američkoj turneji, ali i uticala da propusti aktuelni Masters u Monte Karlu.

– Vratio sam se iz Majamija pre dve nedelje i odlučio sam da preskočim Monte Karlo jer sam još od Melburna vukao povredu skočnog zgloba koju sam zaradio u dublu. Zbog toga na par turnira nisam imao nikakvih šansi, jer sam imao taj problem. Nije bilo ništa opasno, jer su snimci pokazivali da je sve u redu, ali mi se dešavalo da me u trenutku nešto preseče, zbog čega nisam trenirao – započeo je razgovor za HotSport Dušan Lajović.

– Svaka povreda uspori igrača, a najgore je kada si u formi i kada ideš na gore. Moram biti strpljiv i da ne žurim da se vratim dok se skroz ne oporavim. Preskočio sam Monte Karlo da bih se dobro spremio za sezonu na šljaci. Igraću u Bukureštu, Istanbulu, pa onda na Mastersima u Madridu i Rimu, a na kraju i Rolan Garos. Nemam mnogo poena da branim, mislim da sam u dobroj poziciji i da imam dosta prostora za napredak – uveren je popularni ‘Duci’.

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOT SPORT

intervju Kako sam kaže, šljaka mu je najprijatnija podloga, iako je i na betonu imao dobre rezultate. Neizostavna tema bila su očekivanja pred predstojeći Rolan Garos.

– Na Rolan Garosu se nadam dobrom turniru, tamo se dobro osećam jer sam tamo ostvario najveći uspeh do sada. Pre dve godine sam igrao osminu finala sa Rafaelom Nadalom, bilo je to neviđeno iskustvo za mene, iako nisam imao gotovo nikakvu šansu u tom meču. Mogu da kažem – idealna završnica idealnog turnira, jer sam pre toga pobedio u tri jaka meča. Žreb mi se otvorio, iskoristio sam to i naleteo na Nadala. Možda bi bilo drugačije da sam igrao sa nekim drugim igračem, ali ipak je to bio moj prvi Rolan Garos i bio sam prezadovoljan – prisetio se Lajović svog najvećeg uspeha.

intervju Prošle godine promenio si trenera i od tada je sve krenulo na bolje za tebe, što se odrazilo i na rezultate. Ima li nešto na čemu posebno radiš, neki udarac ili segment igre koji planiraš da unaprediš?

– Uvek postoji nešto da se unapredi u igri. Krenuli smo da radimo na agresivnosti, da češće izlazim na mrežu i budem agresivniji na riternu. Možda sam u prošlosti imao problema sa pozicijom na terenu i da sam bio daleko od linije, a to je sve stvar navike i samopouzdanja, koje sam dobio kroz rad sa novim trenerom. Mislim da je to ključ za mene u narednom periodu – istakao je Duci.

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

Zbog putovanja i obaveza nema mnogo slobodnog vremena, a često trenira i po tri puta dnevno pa mu, uz masaže i obroke, ne ostane previše vremena. Ali kada ga ima, provodi ga sa prijateljima i porodicom. Hobi su mu svi ostali sportovi, a sa posebnom pažnjom prati fudbal. Veliki je navijač Barselone i nije mu bilo lako da priča o teškom porazu Barselone u četvrtfinalu Lige šampiona.

[/stextbox]

FOTO: HOT SPORT
FOTO: HOTSPORT

intervju Hajde malo da se posvetimo aktuelnostima, sigurno si ispratio eliminaciju Novaka Đokovića sa turnira u Monte Karlu. Kako komentarišeš njegov, može se reći, šokantan poraz?

Jirži Veseli je do kraja odigrao kako je krenuo, dok Nole sigurno nije bio na svom nivou. Ne treba osporiti pobedu Čeha, ali treba reći da je Novak igrao jako loše. Takođe, Veseli se nije ‘stegao’ na kraju, što se obično dešava kada slabiji igra protiv velikog igrača, pogotovo protiv prvog na svetu u drugom kolu nekog turnira. Desilo se, eto, i najboljem na svetu.

intervju Neću da te pitam da li Đoković može da se izdigne, jer svi znamo da može, ali – može li konačno da osvoji Rolan Garos?

– On je i dalje najveći favorit za svaki sledeći turnir i mislim da mu ovo nije velika smetnja ili pretnja za naredne turnire. Rolan Garos je jedini turnir koji on nije osvojio i to može da predstavlja malu mentalnu smetnju zbog par mečeva u kojima je mogao da pobedi, ali nije uspeo. Ako se Đoković sam sa sobom izbori, niko ne može da ga ugrozi jer on tada igra na najvišem nivou. Rafa je popravio svoju igru, ali to nije nivo na kom je on igrao i pitanje je koliko može da izdrži na tom nivou u kontinuitetu. Tu je prednost Noleta. Sve zavisi od njega i mislim da je spreman da osvoji taj pehar – veruje Duci u svog saigrača iz reprezentacije.

Davis Cup final 2013 Serbia - Czech Republic

intervju Duci očekuje poziv selektora Bogdana Obradovića za predstojeći duel protiv Velike Britanije, koji će se igrati na njegovoj omiljenoj podlozi – šljaci.

– Sada imamo mnogo veće šanse, pogotovo jer igramo kod kuće. Još se ne zna da li će Endi Marej igrati jer je nezgodan termin, posle Vimbldona i pre Olimpijskih igara. Bedene, njihov drugi igrač, ne može da igra za Veliku Britaniju, jer je već nastupao za Sloveniju. Oslabljeni su na ‘drugoj tabli’, Kajl Edmund je mlad igrač, ali mi imamo mnogo jak tim i bićemo favoriti. Svaki Dejvis kup meč može da se zakomplikuje, kao što se desilo nedavno protiv Kazahstana.

intervju Finale Dejvis Kupa 2013. godine i peti meč sa Radekom Štepanekom Duciju bude različita sećanja i osećanja, i u pozitivnom i negativnom smislu.

– Negativno je svakako to što smo izgubili, jer smo imali šansu da su možda Janko ili Viktor mogli da igraju. Izgubiti meč za svoju zemlju u velikom finalu mnogo sam teško podneo. To je bio moj prvi ‘živi’ meč u Dejvis kupu i nisam imao nikakvu šansu protiv Štepaneka koji u tom takmičenju ima mnogo iskustva. Ali, brzo posle toga sam se probio u prvih 100 i sa ove tačke gledišta meni je to na ličnom planu mnogo značilo. Dalo mi je mnogo samopouzdanja za dalje i mogu reći da mi je to bila prekretnica u karijeri.

intervju Hoćeš li igrati u Riju? Kakva su ti tu očekivanja?

– San svakog sportiste je da predstavlja svoju zemlju na Olimpijskim igrama, a Rio bi za mene bio prvi nastup na tako velikom takmičenju. Imam veliku želju da se tamo nađem. ‘Cut off’ je posle Rolan Garosa i tu će se naći 70 prvih takmičara na ATP listi i trenutno sam na turniru. A postoji mogućnost da još neko ispred mene otpadne jer svaka zemlja može da pošalje po četiri predstavnika. Treba samo da zadržim isti nivo ili da još više poboljšam rang – zaključio je razgovor za HotSport Dušan Lajović.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Novak navija za Zvezdu, Viktor za Partizan, a ti?

– Ja sam veliki Partizanovac i većina reprezentacije je za Partizan. Novak to teško podnosi, ali mora da se izbori sa tim, šta će – otkrio nam je uz osmeh Duci.

[/stextbox]

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter