Za šta je to kriv Novak Đoković?

Po srpskom teniseru u prethodnim danima baca se drvlje i kamenje kao da je neprijatelj broj jedan cele države, ali i regiona. Strani mediji utrkuju se u tome ko će ga više okriviti, a i deo kolega ga ne štedi zbog širenja koronavirusa među učesnicima ‘Adria Tour’-a.


foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Ipak, brzo smo zaboravili na sve dobro što je Đoković učinio za Evropu. Donacija Srbiji, donacija Italiji… Sve je počelo od njegovog stava da bi on razmislio o vakcinaciji, a to je njegovo potpuno pravo. Svaki čovek slobodan je da razmišlja i da se bori za ono što njemu i njegovoj porodici odgovara.

No, vratimo se na Adria Tour. Srpski teniser u javnosti je bukvalno optužen da je širio koronavirus, a podsetiću, Đoković se sve vreme boravka u Beogradu i Zadru ponašao u skladu sa pravilima i bezbednosnim procenama stručnih službi. Đoković jeste napravio žurku sa učesnicima turnira, ali to mu je neko dozvolio, nije radio inkognito i mimo zakona.

FOTO: Mario Ćužić/HTS

Podsetimo se, nekoliko nedelja ranije fudbaler aleksandar Prijović je ‘kršeći stroge mere Vlade Republike Srbije’ priveden zbog toga što je u jednom restoranu bio sa prijateljima. Mere su popuštene, svi klubovi, kafići, restorani, ispunjeni su do poslednjeg mesta, tako da, Đokovićev slučaj dospeo je u svetlu pažnje isključivo zbog toga što se radi o najboljem teniseru sveta, da je sve ovo isto uradio neki Dragan iz Lapova, verovatno se nikakva prašina oko toga ne bi podigla…

Da li je Novak Đoković kriv zbog toga što je Srbija rano otvorila granice, ukinula vanredno stanje, organizovala izbore i mnoge druge sportske priredbe ranije nego što je to bilo potrebno. Srbija danas ima više obolelih nego u vreme vanrednog stanja, a za to nikako ne može krivicu da snosi najbolji svetski teniser.

Za sada nije poznato da li je neko iz čuvene ‘struke’ preporučio srpskom teniseru da testira učesnike turnira, nije poznato ni to da li je neko sugerisao da Đoković ne dozvoli prisustvo publike, podsetimo, u vremenu održavanja derbija ukinuta je zabrana okupljanja više od 1000 ljudi na otvorenom prostoru, iako je prvobitno i sam Đoković planirao da kapacitet na turniru u Beogradu bude manji.

FOTO: Screenshot

Ono što jeste poznato, je to da svi oni koji se busaju u grudi kada Đoković osvoji neki turnir, da oni koji žure i trče da se sa njim slikaju i pokupe koji politički poen sada poput koronavirusa koji je proglašen nevidljivim neprijateljem danas se trude da budu nevidljivi kako ne bi snosili krivicu za sve ono što je usledilo nakon preranog popuštanja mera, a još jednom ću pitati, da li je i to krivica Novaka Đokovića?