in , ,

TRENUTAK KOJI JE PROMENIO TENIS: Dan kada je Ginter Parhe napao nožem Moniku Seleš (VIDEO)

Na WTA turniru u Hamburgu pre 27 godina navijač Nemice Štefi Graf, Ginter Parhe napao je Moniku Seleš i promenio istoriju tenisa.

Prva igračica sveta igrala je četvrtfinalni duel sa Magdalenom Malejevom iz Bugarske, tada je ubodena u predelu lopatice, a tridesetosmogodišnji nemac naneo joj je ubod dubog 1,5 centimetar.

Parhe nije mogao da se pomiri sa činjenicom da je Monika prestigla Grafovu na prvom mestu WTA liste. Umesto zatvorske, dobio je dvogodišnju uslovnu kaznu uz psihijatrisko lečenje.

– Jasno nam je rekao da nije hteo da ubije Moniku Seleš. Samo je hteo da je teško povredi kako ne bi mogla više da se takmiči i kako bi Štefi Graf, za koju navija, ponovo postala broj 1! – bile su reči portparola nemačke policije Dankmara Lundta nakon nemilog incidenta.

Selešova se oporavila, ali je napad ostavio posledice pa se ‘belom sportu’ vratila tek posle pauze od dve godine.

– Od trenutka kada sam ubodena nožem živela sam u stalnom strahu da mi je ugrožena bezbednost. Taj čovek me je povredio namerno, a nije dobio nikakvu kaznu. Ne želim da više idem u Nemačku, ne osećam se sigurno tamo i sve me podseća na taj ružan događaj – izjavila je Selešova u jednom od intervjua.

U trenutku kada ju je Girhe povredio imala je 19 godina i osam grend slem trofeja, uključujući i Rolan Garos osvojila je kao najmlađa u istoriji sa 16 godina.

Ginter Parhe je jednim od najtežih incidenata koji se ikada dogodio na sportskim terenima prekinuo sjajnu karijeru Monike Seleš, za koju mnogi veruju da bi bila možda i najuspešnija u istoriji ženskog tenisa da nije morala da napravila pauzu.

Sa devet grend slem trofeja zauzima deveto mesto na listi najtrofejnijih igračica, dok je Štefi Graf na trećem mestu večne liste sa 22 pehara.

Nako napada na Moniku Seleš na turnirima je uvedeno posebno obezbeđenje.

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

SEMERDI: Ovo je bilo jedno impresivno putovanje – Vojvodina završila sa online treninzima (VIDEO)

BUDŽET MANJI ZA 10 MILIONA – TERZIĆ: ‘Zaradićemo na prodaji nekog od naših bisera’