2
ATP

ĐOKOVIĆ SE OBRATIO NACIJI U BEOGRADU: Detaljno o četiri postulata koja ga vode do uspeha i Olimpijskim igrama u Tokiju!

Objavljeno: 18.02.20 u 17:18

Kao nikada pre, Novak Đoković je u Beogradu govorio detaljno o psihološkim borbama koje vodi u ključnim momentima tokom meča i gotovo uvek iz njih izađe kao pobednik.

Dve nedelje nakon osvajanja Australijan open, Novak Đoković boravi u Beogradu gde se obratio javnosti na konferenciji za novinare, ali je ona bila zamišljena tako što su mu i poznati srpski olimpijci postavljali pitanja.

Uglavnom je naše sportiste zanimalo upravo kako se Đoković izbori sa svim nedaćama i psihološkim barijerama tokom meča. Novaku je sve detaljno ispričao.

– Svaki je sport drugačiji, ali postoje univerzalne stvari. U tim trenucima na terenu kada se lomi rezultat, kada je nervoza sve veća, kada se ne osećate najbolje, kada je rezultat na strani protivnika, ja se trudim da ostanem u sadašnjem trenutku koliko mogu. To je teže ostvariti nego reći, to se stiče iskustvom, razumevanje sebe i radom. Svako je drugačiji i svakome prijaju druge stvari počev od zagrevanja, treninga oporavka.

Zatim je otkrio svoje postulate koji ga vode kroz meč do pobede.

– Jedna od najednostavnijih tehnika da se ostane u sadašnjosti je svesno disanje. Mi 95 % vremena nesvesno dišemo. U tim momentima kada je teško jedino ono što možete da uradite da se vratite u sebe i svesno dišete. Tim disanjem smirim puls i sve te „struje“ koje se motaju u glavi, kako bi se koncentrisao na naredni udarac i poen. Jer to je ono što je u našoj moći – objasio je Novak i nastavio malo podrobnije da objasni:

– Druga stvar je vizuelizacija. Kada osmislite neku sliku u vašem umu to u realnosti vrlo lako može da se dogodi. Ono što vi zamislite u umu to će da se dogodi. Imam veliku veru u slike koje zamišljam i glavi i kada se ponavljaju postaju sve veće dok se ne realizuju u stvarnosti. Morate da nastavite dalje da ih vizualizujete dok god možete i da ih pretvarate i stvarnost.

– Treća stvar je zamišljanje člana porodice, nekog višeg cilja, motivacije, sna. Nečega što vas vodi, što vam daje snagu i „gorivo“ – istakao je Novak i dovršio:

– Četvrta stvar, naravno, Vera u Boga u višu silu, nešto što će vam dati snagu u teškim trenucima i što izgleda nerealno i neostvarivo da se ostvari. To je teško objašnjivo, ali je jednostavno. Mi smo deo jednog univerzalnog sistema i verujem da nas anđeli nadgledaju i da je Bog sa nama, kada radimo na svojim karakternim osobinama kako spolja tako i unutra, tada prosto primite tu pomoć kada vam treba – rekao je Đoković.

Najbolji srpski teniser istakao je da očekuje najbolju sezonu u karijeri, a već ju je započeo trofejima na ATP kupu i na Australijan openu.

– Motivisan sam i inspirisan da ove godine imam svoju najbolju sezonu. Svestan sam da je olimpijska godina, što znači da će raspored biti naporan i gust, ne samo za mene, već za sve tenisere iz vrha. Biće malo prostora za odmor nakon Vimbldona. Ciljevi su gren slemovi i Olimpijske igre jer su tako retke. Imao sam tu čast da 2008. osvojim bronzanu medalju i nekako osećam da je možda došao trenutak za još jednu medalju, nadam se. Uradiću sve što je u mojoj moći kako bih doživeo vrhunac na Olimpijskim igrama.

Đoković će predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama koje će se na leto održati u Tokiju.

– Najznačajniji sportski dogadjaj, izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što mogu da učestvujem na Olimpijskim igrama kao predstavnik Srbije. Imao sam čast da 2008. nosim zastavu na ceremoniji otvaranja. Potom nisam bio na otvaranjima, a sada mi je opet želja da to ne propustim. Na Olimpijskim igrama mogu da doživim nešto što ne mogu na drugim turnirima, u Selu, da sednete u velikoj menzi i pored vas prolaze najbolji sportisti sveta, da ručate, delite obroke, životna iskustva i pronalazite inspiraciju u pričama drugih sportista. To je nešto unikatno i što obeležava Olimpijske igre za mene. Nadam se da ću imati vremena to da doživim – naveo je Đoković.

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter