0
ATP

AUSTRALIJAN OPEN: Počele kvalfikacije, dim pravi probleme

Objavljeno: 14.01.20 u 21:50

Kvalifikacije za prvi teniski grend slem turnir u sezoni, Otvoreno prvenstvo Australije, počele su danas u Melburnu uprkos lošem kvalitetu vazduha i izmaglici dima uzrokovanim velikim požarima.

Treninzi tenisera su u jednom trenutku morali da se prekinu, ali su kvalifikacije ipak počele uprkos žalbi najmanje jedne teniserke koja je morala da preda svoj meč.

Ruskinja Marija Šarapova igrala je u Melburnu egzibicioni meč sa Laurom Zigemund iz Nemačke. Teniserke su se mučile zbog velike vrućine i dima, a meč je prekinut u drugom setu pri rezultatu 5:5.

– Obe su osećale dim i morali smo da prekinemo meč – rekao je glavni sudija meča.

U Melburn parku, Dalila Jakupović iz Slovenije igrala je u kvalifikacijama protiv Švajcarkinje Stefani Fegele, u jednom trenutku pala je na kolena i počela da kašlje. Imala je problema sa disanjem i morala je da preda meč, u kome je vodila sa 1:0 u setovima i bila je na poen od taj brejka u drugom setu.

– Plašila sam se da ću se onesvestiti. Nemam astmu i nikada nisam imala problema sa disanjem. Ja u stvari volim toplo vreme. Pomogao mi je fizio i mislila sam da će mi biti bolje. Ali, u poenima koji su duže trajali, nisam mogla da dišem i pala sam – rekla je Jakupović.

On je rekla i da „nije fer“ što je od tenisera traženo da igraju u takvim uslovima.

– To za nas nije zdravo. Bila sam iznenadjena, mislila sam da danas nećemo igrati, ali nemamo mnogo izbora – dodala je ona.

Kanadjanka Eženi Bušar tražila je u više navrata pomoć lekara u meču protiv Kineskinje Ju Sjaodi, u kome je pobedila sa 4:6, 7:6, 6:1. Takodje, Kineskinja je u jednom trenutku pozvala svog trenera.

Bušar je rekla da će u sredu trenirati u zatvorenom.

– Bilo mi je teško da dišem, osećala sam mučninu. Kako je meč odmicao uslovi su se pogoršavali. Kao sportisti moramo da budemo vrlo pažljivi, naše zdravlje je jedno od najvažnijih stvari. Nije idealno igrati u ovakvim uslovima. Baš kao što postoji pravilo o vrućini, trebalo bi da se uvede pravilo o kvalitetu vazduha – navela je ona.

Organizatori su saopštili da su doneli odluku o odigravanju mečeva koristeći podatke na licu mesta, uz konsultacije sa lekarskim timom Australijan opena, Biroom za meteorologiju i naučnicima iz Agencije za zaštitu životne sredine države Viktorija.

Kvalitet vazduha u Melburnu ocenjen je kao „veoma loš“. Vlasti očekuju da će kvalitet vazduha ići od „veoma lošeg do opasnog“ najmanje do srede uveče.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter