0
ATP

FOTO: Fondacija "Novak Đoković"/Jelena Ivanović

NOVAK ĐOKOVIĆ: Mi Srbi imamo gene za sport, bez sistema pravimo vrhunske rezultate!

Objavljeno: 02.11.19 u 10:02

Najbolji srpski teniser dotakao se teme koja zanima ceo svet, kako mali srpski narod ima toliko uspeha u svetu sporta.

Objašnjenje je, po Đokoviću, vrlo jednostavno.

– Vrlo je prosto. Geni. Mi smo stari evropski narod, vučemo snažne gene. Ne čudi me što imamo toliko uspeha u spotu. Imamo fizičku i mentalnu predispoziciju. Sport nam je kulturolški usađen od ranih dana života svakog deteta. Naravno, to je slučaj i u drugim zemljama, ali kod nas je provođenje vremena napolju i igranje s loptom jako vredno – rekao je Novak i nastavio:

– To je nešto što se po malo gubi u poslednje vreme zbog tehnološke evolucije. Iskoristio bih priliku da kažem mladim ljudima da što više vremena provode napolju, nezavisno koji sport igraju, nezavisno da li uopšte igraju sport, samo da budu napolju. Odrastao sam napolju, na planini… To sve odatle počinje, postoji ta kultura kada neko to neguje i vrednuje i ohrabruje mlade ljude da izlaze napolje i da se bave sportom, koji god da je u pitanju, nezavisno od vremena, onda naravno da i u nekim kasnijim fazama možete da imate uspeh.

Ipak, u Srbiji gotovo da ne postoji adekvatan sistem, bez obzira o kom se sportu radi.

– Ono što je impresivno je što mi zaista u jako malo sportova imamo neku strukturu i sistem. Mi bez ikakvog sistema pravimo vrhunske svetske rezultate, što je neverovatno. Košarka deluje da ima jak sistem, u tenisu to nije slučaj. Tenis je individualan sport, pa se tako i uspesi vrednuju, što se nadam da ćemo mi svi udruženim snagama da izmenimo i doprinesemo postavljanju sistema kako bi to bilo održivo. Da ne bude ovo 10-15 godina uspeha, pa da nemate igrače. To je slučaj bio u mnogim zemljama, evo Švedska je primer. Oni imaju izuzetno bogatu tenisku istoriju, svetske šampione, i onda posle Borga, Edberga i Vilandera nema nikoga. To je nešto što je jako bitno. Treba da poradimo na nekom konstruktivnom postavljanju temelja za budućnost – zaključio je Đoković.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter