0
ATP

FOTO: PRINTSCREEN

ISPOVEST SRPSKOG ASA: Đoković otkrio zbog čega je bio na ivici da odustane od tenisa

Objavljeno: 12.10.18 u 09:57

Najbolji srpski teniser svih vremena govorio je o mnogim stvarima koje su obeležile njegovu bogatu sportsku karijeru gostujući u emisiji ‘Da, možda ne’ na RTS-u.

Po prvi put Đoković je javno govorio o tome šta mu se dogodilo u Riju 2016. godine kada je bio eliminisan na startu olimpijskog turnira, ali i o zdravstvenim problemima koje je imao prethodnih godina.

– Ove godine, prvih meseci nakon operacije prolazio sam kroz emocije i misli koje nisu bile najsjajnije. Rekao sam i da se više neću baviti tenisom, ljudi su bili šokirani. U tim trenucima nisam bio siguran šta pričam. Najgore je kada preovladava sumnja u odnosu na veru da ja to mogu. Ne stidim se takvih trenutaka, rekao je Novak i dodao da su najviše vere u njega imali porodica i njegov tim, pa nastavio:

– Jedan deo mene je znao da će doći trenutak da napravim uspeh, za grend slem i da budem i broj 1 u svetu. U aprilu ove godine seo sam sa trenerima, razvijao strategiju. U tom planu je bilo da ću oko US Opena dostići vrhunac forme. Vrhunac je došao već na travi, igrao sam finale Kvinsa.

Po prvi put Đoković je objasnio šta mu se desilo na Igrama u Riju kada je poražen od Huana Martina Del Potra.

– Sve je krenulo od Rolan Garaosa, turnira koji je dugo priželjkivan, godinama sam bio nadomak osvajanja trofeja. Zbog te anticipacije i pristiska koji sam sebi postavio, taj naboj energije je bio tako veliki da me je iscrpelo. Nisam imao dovoljno energije da se takmičim na visokom nivou, rekao je on.

– Kada postigenes i ostvariš sve snove, udariš u zid, to sam čuo od drugih. Tada sam ja došao u to stanje uma. I Boris Beker je govorio da nedovoljno radim, To nije bila istina, i više sam radio nego ranije. Nije mi nedostajalo ni strasti prema treningu i tenisu, ali kada sam ulazio na teren da se takmičim, kada sam čuo sudiju da zove rezultat, tada sam to osetio. Mislio sam da toga nikad neće doći, nisam imao problem sa motivacijom, dodao je Novak.

FOTO: STARSPORT

Nakon svega on smatra da je neke odluke mogao bolje doneti.

– Da sam mogao da donesem bolje, jesam. Posle US Opena te godine sam bio na vrhuncu, imao sam četiri grend slema, prvi na svetu, osvojio sam turnir u Torontu. Dva dana uoči meča sam imao povredu zgloba. Pokušavao sam da pronađem rešenje sa svim lekarima. Kada se sve to završilo, kada sam imao vremena da osvrnem i razmislim zašto su se odrrđene stvari desile, zaključak je bio da sam previše hteo, previše se zaleteo. Da sam na neki način odstupio od ritma planiranja treninga, odstupio sam od toga jer je Olimpijska godina najteža.

Srpski as će verovatno nakon US Opena završiti ovu sezonu.

– Sećam se meča na US Openu, tada sam izvukao poslendji atom tog žara, ali Marej je uhvatio zalet, bilo mi je ugroženo prvo mesto i zato sam nastavio do kraja sezone. Odlučio sam 2017. da stanem. Lakat više nije mogao da izdrži. Početkom 2016. je nastao problem. Izabrao sam antiinflantorne lekove da bih nastavio da igram. Sada vidim da nije bila ispravna odluka uzimajući u obzir tih narednih godinu i po. Pauza je bila neminovna.

Prisetio se Novak i prošlogodišnjeg Vimbldona.

– Kada sam u julu 2017 predao četvrtfinale na Vimbldonu, osećao sam rasterećenje. Duboko u sebi sam znao da će taj trenutak doći pre ili kasnije. Znao sa da je predamnom višemesečna pauza. Odlučio sam da uzmem šest meseci bez turnira. Posetio sam najbolje stručnjake širom sveta. Svi su me savetovali da operacija nije neohodna. Bol pred novu sezonu se vratio. U Australiji sam igrao pod bolovima ove godine. Posle operacije sam se vrlo brzo vratio na teren. Niko nije bio za to da se vratim. Ne bih ništa menjao jer su stvari kakve treba da budu, kazao je on.

Potom je govorio o saradnji sa Agasijem.

– On je čovek koji voli da razgovara, da pronađe suštinu u svemu, što meni ne smeta, i često je tražio da se otvorim, da pronađem uzrok svega. Bio je jedna vrsta psihloga, fantastičan čovek. U tim trenucima kada treba da se donese odlika koliko vremena je potrebno za oporavak, a vratio se onaj izgubljni žar. Previše smo se puta složili da se ne slažemo… to je on rekao. Nema problema među nama, i dalje se čujemo.

FOTO: STARSPORT

Naglasio je Novak koliko mu je značila podrška njegovog sina na Vimbldonu.

– Mnogo mi je značilo, i inspirisalo. Kada postanente roditelj svet vam se okrene naopačke. Kada smo postali roditelji otključala se ta jedna nova dimenzija ljubavi u nama.

Pored brojnih tema Novak je govorio i o predstojećim Olimpijskim igrama.

– Tokio je jako blizu, i mislim da ću se te godine uoči Igara bolje spremati za to takmičenje. Možda i neću da igram neke turnire da bih se što bolje spremio za dobar plasman na OI 2020, rekao je on.

Čitavu emisiju možete pogledati na:

(VIDEO:YouTube/RTS Da Možda Ne – Zvanični kanal)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter