Danska teniserka Karolina Voznijacki osvojila je danas Otvoreno prvenstvo Australije u Melburnu, pošto je u finalu pobedila Rumunku Simonu Halep posle tri seta, 7:6, 3:6, 6:4.

Voznijacki je prvi put u karijeri osvojila grend slem trofej, a posle tog trijumfa preuzeće od Halep prvo mesto na WTA listi.


Ona je pobedila posle dva sata i 50 minuta, a obe su napravile po pet brejkova u meču.

Obe su danas igrale u trećem grend slem finalu, Voznijacki je prethodna dva na Ju Es openu izgubila, dok je Halep bila neuspešna u dva finala na Rolan Garosu.

Voznijacki je dobro počela meč, povela je sa 3:0 i sa 5:3, ali je Halep uspela da vrati brejk u devetom gemu, a zatim u narednom da izjednači na 5:5. Teniserke su posle toga osvojile po gem na svoj servis, pa je set rešen posle taj-brejka, koji je Dankinja dobila sa 7:2.

U drugom setu teniserke su osvajale gemove na svoj servis, a posle petog gema Halep je tražila pomoć lekara pošto se nije osećala dobro i požalila se na vrtoglavicu. Uslovi su bili teški za igru, a iako je meč počeo u noćnom terminu temperatura je bila 31 stepen, uz veliku vlažnost vazduha.

Rumunki je izmeren pritisak i puls, a ubrzo je meč nastavljen. Ona je zaigrala nešto bolje i borbenije, a iako se požalila i na problem sa nogom, povela je sa 5:3. U devetom gemu je spasila tri brejk lopte i izjednačila je na 1:1 u setovima. Voznijacki u drugom setu nije iskoristila sedam brejk lopti.

Izmedju drugog i trećeg seta zbog nepovoljnih vremenskih uslova napravljena je pauza od 10 minuta.

Voznijacki je bolje počela treći set, u kome je vidjeno sedam brejkova. Dankinja je povela sa 3:1, a Halep je uspela da se izvuče i preokrenula je na 4:3.

Posle toga Voznijacki je tražila pomoć fizioterapeuta zbog problema sa levim kolenom, a kada je meč nastavljen osvojila je četiri gema uzastopno, iskoristila je prvu meč loptu i osvojila prvi grend slem trofej u karijeri.