0
Tenis

MONIKA SELEŠ PREDSTAVILA NOVE ČLANOVE: Žastin Enan i Marat Safin primljeni u Kuću slavnih

Objavljeno: 16.07.16 u 23:29

Bivši prvi teniseri sveta Belgijanka Žastin Enan i Rus Marat Safin primljeni su danas u tenisku Kuću slavnih.

Žastin Enan i Marata Safina su na travnatom terenu u Njuportu predstavile legende tenisa Monika Seleš i Džimi Konors.

Konors, koji je 1998. godine primljen u Kuću slavnih, rekao je da je Safin emotivan i da je sa „mnogo strasti igrao tenis“.

– To me je privuklo – dodao je Konors.

Seleš, koja je primljena 2009. godine, podsetila je na jednoručni bekhend Enan, rekavši da je to „bez svake sumnje jedan od potpisa u teniskoj istoriji“.

– Da budem iskrena, mrzela sam ga – rekla je Seleš.

Enan je prvi igrač iz Belgije u Kući slavnih. Osvojila je 43 titule, od kojih sedam grend slem trofeja, četiri Rolan Garosa, dva Ju Es opena i Australijan open. Osvojila je i Fed kup i zlatnu olimpijsku medalju 2004. godine u Atini. Provela je 117. nedelja na prvom mestu WTA liste, a 2003. 2006. i 2007. godinu završila je na prvom mestu.

Ona je rekla da je bila inspirisana gledajući Moniku Seleš.

– Moje najlepše iskustvo je najverovatnije učešće na Olimpijskim igrama, pošto sam mogla da vidim kako se sportisti bore za svoje zemlje – rekla je tridesetčetvorogodišnja Enan.

Safin je osvojio 15 titula, od kojih dva grend slema, Ju Es open i Australijan open, a u novembru 2000. godine bio je prvi teniser sveta.

On je bio nepredvidiva i jedna od najvećih zvezda tenisa. U prvi plan je izbio pobedom nad Pitom Samprasom u finalu Ju Es opena 2000. godine. Često je tokom mečeva lomio rekete i davao kontroverzne izjave.

Safin je zabavljao publiku svojim govorom.

– Želeo bih da zahvalim svima koji su prestali da me kažnjavaju zbog bacanja i lomljenja reketa – rekao je tridesetšestogodišnji Safin, koji je prvi Rus u teniskoj Kući slavnih.

Francuskinja Ameli Morezmo je danas predstavljena kao novi član Kuće slavnih. Ona je primljena prošle godine, ali je propustila ceremoniju zbog rodjenja svog prvog deteta.

– Da, malo sam zakasnila, ali vredelo je – rekla je Morezmo, koja je između ostalog osvojila titule na Vimbldonu i Australijan openu.

Ona se na kraju svog govora rasplakala kada je pričala o terorističkim napadima u Francuskoj.

Ove godine, u kategoriji glavnih igrača u Kuću slavnih posthumno su primljeni Francuz Ivo Peta i Britanka Margaret Skriven.

Peta je 1946. godine osvojio Vimbldon, posle pet godina provedenih u ratnom zarobljeništvu u Nemačkoj. Umro je 1984. godine. Skriven je 1933. i 1934. godine osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske i bila je prva levoruka teniserka koja je osvojila grend slem titulu. Umrla je 2001. godine.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter