1
ATP

NOVAČE, NEMA TI RAVNOG: Đoković posle velikog maratona osvojio istorijsko finale Vimbldona! (VIDEO)

Objavljeno: 14.07.19 u 20:08

Novak Đoković osvojio je svoju novu titulu na Vimbldonu, pošto je u maratonskom finalu savladao Rodžera Federera sa 3:2 (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12)!

Srbin je u ovo finale ušao sa četiri, a Švajcarac duplo više titula na nezvaničnom šampionatu sveta u tenisu. Dva velikana ‘belog sporta’ sastajali su se do sada ukupno 47 puta i Đoković vodi sa 25:22, a dobio je prethodna tri međusobna duela. Ono što je danas najvažnije, uspeo je i četvrti i da se okiti petim Vimbldonom u svojoj karijeri.

Nije bilo lako, šta više, Đoković je meč počeo veoma loše, dok smo Federera gledali u svom prepoznatljivom stilu, sa tenisom koji melje rivala. Ipak, uprkos lošoj igri sa dosta grešaka, Rodžer nije samleo Novaka, koji je uspeo da prvi set dovede do ‘taj-brejka’, a onda ga i dobije sa 7:5.

Međutim, sve što je uradio u napornom prvom setu, koji je trajao više nego jučerašnje žensko finale. Đoković je prosuo u drugom. Potpuno se raspala igra najboljeg tenisera, dok je Federer ovog puta sve svoje šanse iskoristio i munjevito poravnao rezultat na 1:1.

Ponovo smo u trećem gledali neizvesnu bitku, oba tenisera su čuvala svoje servise i bez ijedne ‘brejk’ lopte se došlo do novog ‘taj-brejka’. Tada je Đoković još jednom pokazao da je majstor za takozvani 13. gem i ponovo ga osvojio za novo vođstvo u setovima.

Međutim, kao što je treći set bio repriza prvog, tako je i četvrti gotovo bio repriza drugog dela. Đoković je samo u početku odolevao Federeru, imao čak par dobrih poena, ali je Švajcarac furiozno zaigrao i munjevito stigao do 5:2. Tada je Đoković uzvratio jednim ‘brejkom’, stigao do 5:4, ali je Federer lako odoleo pritisku i rutinski odservirao za izjednačenje. Ušlo se u peti i odlučujući set.

A u njemu pravi maraton. Đoković je prvi servirao i uvek dobrim servisima sticao blagu prednost, a pri rezultatu 3:2 stigao do, činilo se, velikog ‘brejka’. Ipak, nije uspeo da ga materijalizuje, Federer je uzvratio oduzimanjem servisa Srbinu i poravnao na 4:4.

Drama i neizvesnost nisu opadali ni u narednim gemovima, u kojima su oba tenisera čuvala ‘svoje gemove’. Borba, siloviti udarci, ali nisu odustajali, pa je bilo 5:5 i 6:6, a ubrzo i 7:7. Prema novim pravilima Vimbldona na 12:12 se igra ‘taj-brejk’ koji sve odlučuje…

U 15. gemu petog seta videli smo novi ‘brejk’ i to u režiji Rodžera Federera. Činilo se tada da je sve završeno. Posebno jer je u narednom, na svom servisu, Švajcarac imao dve meč lopte, ali kraj je kada to odluči Novak Đoković. Odbranio ih je, a onda i osvojio naredna dva poena, za novi ‘brejk’ i izjednačenje na 8:8.

Ubrzo je bilo i 9:9, a potom i 10:10. Bilo je i prilika za oduzimanje servisa, i jednog i drugog, ali kao da su obojica znali i želeli da meč uđe u istorijski ‘taj-brejk’ pri rezultatu 2:2 i 12:12, što se nikada do sada nije desilo u finalima Gren Slemova.

Đoković je greškom Federera iz bekhenda osvojio prvi poen, Švajcarac je servis-viner igrom izjednačio, ali je iz slične situacije u narednom poenu poslao loptu iz voleja u aut i Srbin je imao prvi ‘mini-brejk’. Đoković je bio agresivan posle dva dobra servisa, pa je ubrzo poveo sa 4:1.

Na sličan način je odgovorio i švajcarski as, ali je prednost i dalje bila na strani Novaka. Jedan odličan servis i forhend viner, pa maestralna bekend paralela u ćošak terena za velike tri meč lopte.

Iskoristio je prvu i uprkos 14.000 gledalaca koji su bili protiv njega, ipak okusio vimbldonsku travu po peti put u karijeri.

Bravo, Novače!!!

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter