Najbolji teniser sveta takmičenje na Rolan Garosu završio je u polufinalu.

Od njega je bolji bio Dominik Tim koji je u dvodnevnom duelu slavio sa 3:2 u setovima.


Kiša je nekoliko puta prekidala srpskog i austrijskog tenisera, te definitivno uticala na obojicu igrača. Bolje se snašao Tim koji je uspeo da se domogne finalne borbe.

– Pravo da vam kažem, ne znam šta je taktika u ovakvim uslovima, pogotovo u petak. To je stvarno preživljavanje, ubaciti jednu loptu više od protivnika u teren i pronaći način da dobiješ poen. Ne znam da li sam ovako nešto doživeo jednom u životu. Verovatno samo jednom, protiv Davida Ferera u polufinlu US Opena 2012. Tada sam izgubio jedan set i onda su prekinuli meč i odložili za sutradan. Ovako nešto na šljaci nisam doživeo nikada. Opet, čestitke Timu koji je uspeo da ostane psihički snažan, tvrd, stabilan kada je bilo potrebno, on je ubacio loptu kako je trebalo, u teren, sa mnogo rotacije i spina. Poslednji gem sam imao nekoliko prednosti i 30:15 kada sam izgubio meč. Ubacivao sam sve prve servise, on je nekako vraćao sve sa dubokim spinom i rotacijom i izbacivao me potpuno sa terena. Sa te strane iz koje je on igrao poslednji gem, minimum je tri puta lakše nego sa druge – ako ste primetili, 90 odsto brejkova se dogodilo kada je igrač bio na toj strani, tako da je bilo mnogo lakše igrati odatle, prenosi Sport klub izjavu Đokovića nakon meča.

Srpski teniser nije krio razočaranje zbog uslova i načina odlaganja na jednom od najvećih teniskih turnira.

– Ako je u pitanju jaka kiša, pljusak, tu je logično da se zatvara zato što ne žele da štete i škode terenu i naravno to je nešto što odlađe meč. Što se tiče vetra, tu nema nekih preciznih pravila, meni je supervizor juče rekao da dok god neki objekat ne uleti na teren i ne postane opasno po ljude i igrače, onda se igra. U prvom gemu meča je uleteo kišobran, umalo nije povredio čoveka na tribinama. Od mene je bio na tri metra, nisam znao da je kišobran tako bezopasan u tim uslovima. Oni su odlučili tako.. Ali znate šta, vi morate da uzmete u obzir i veličinu ovog turnira. Za njih je odlaganje meča za jedan dan nešto što je ogroman trošak. Tako da tu ima mnogo više biznisa nego sporta. Nije im to prioritet i ne samo u tenisu, nego u svim komercijalnim, globalnim sportovima – mnogo se više pažnje usmerava na vrednost karte nego na to kako se igrači osećaju na terenu. Ali dobro, to je tako kako jeste, prihvatam to, mora tako, deo sam sporta koji volim i igram na profesionalnom nivou, takmičim se. Nije ni prvi ni poslednji put ni meni ni nekom drugom igraču da je deo takve situacije, rekao je Đoković i zatim nastavio:

– Tek sam došao s terena i izuzetno sam razočaran i onako… Boli me poraz protiv vrhunskog igrača u završnici grend slem turnira. Šteta je, sve što sam rekao o uslovima, rekao sam, dovoljno je jer će verovatno da mi se ‘nabace’ na grbaču zašto sam ovo ili ono rekao. To mi se uvek u karijeri dešava, tako da je bolje ovde da završim.