0
ATP

FOTO: STARSPORT

UOČI DOLASKA MATSA VILANDERA U BEOGRAD: Boba Živojinović imao poruku za Šveđanina

Objavljeno: 12.05.19 u 22:02

Legendarni švedski teniser Mats Vilander, jedan od najboljih igrača u Otvorenoj Eri, osvajač 33 ATP titule, osam grend slemova, računajući i singl i dubl, trostruki prvak Dejvis kupa, bivši broj jedan, stiže u ponedeljak u Beograd na poziv „Eurosporta“ čije je zaštitno lice, i voditelj popularne sportske emisije „Gem, Set, Mets“.

Šveđanin će boraviti u prestonici Srbije par dana, tokom kojih će se sresti sa talentovanim teniserima i teniserkama na terenima TK Green Bay (bivši Gemaks), i uveriti se kako naša zemlja ima svetlu budućnost u belom sportu. Kako je rekao, iskoristiće priliku da i sam nauči nešto novo, najviše kada je reč o sistemu rada sa najmlađima, i činjenici da Srbija iz godine u godinu dobija nove asove koji se probijaju ka vrhu ATP liste.

Ujedno, naši ljubitelji tenisa moći će direktno od Vilandera da čuju brojne savete, iskustva iz bogate karijere, poređenje sa tenisom nekada i danas, i druge zanimljivosti, poput njegovog odnosa sa Novakom Đokovićem, koga je daleko puta više hvalio, nego kritikovao, iako ima onih koji pamte samo deo komentara.

Među ljudima koji se očekuju na susretu sa Matsom u Beogradu je i počasni predsednik Teniskog saveza Srbije, Slobodan Živojinović, naš legendarni teniser, koji je tokom 80-ih često ukrštao rekete sa Vilanderom.

Koji duel iz karijere pamtite kada je Mats Vilander u pitanju?

– Naravno da mi je u najdražem pamćenju prvo kolo Vimbldona 1985. godine kada sam se ja tamo pojavio kao potpuno nepoznat igrač, a preko puta sam imao Matsa Vilandera koji je te godine godine osvojio Rolan Garos, već imao četiri grend slem titule, osvojen Dejvis kup i bio na najboljem putu da bude prvi na svetu. O meni na tom Vimbldonu nije ni razmišljao, nije me poznavao, ni moj način igre i ja sam samo bio neka usputna stanica koju će on da prođe da bi išao ka finalu. Svakako da sam odigrao jedan od mojih najboljih mečeva u karijeri, sve mi je polazilo za rukom, dobio sam 3:1, a četvrti set sa nulom, što zaista malo ko može da se pohvali da je ostavio na nuli Vilandera u odlučujućem setu – govori Boba.

Međutim, u nastavku turnira stvari nisu išle po planu za vas?

– Ta pobeda je svakako bila senzacija i ja sam kao pravi početnik napravio grešku jer sam se ceo taj dan bavio intervjuima, medijima, svi su hteli da me slikaju, čuju moja mišljenja i ja sam potpuno zaboravio da treba da se odmorim i pripremim za sledeči meč. Platio sam ceh i izgubio u drugom kolu peti set od mnogo slabijeg igrača nego što je Mats, a bio je to Švajcarac Ginhart. Tako da logično da mi je taj meč sa Vilanderom ostao u lepom sećanju, ne znam baš da li je i sa njim isti slučaj – našalio se Živojinović.

Kakav je Vilander bio igrač?

– Dovoljno govore njegovi rezultati, bio je prvi igrač sveta, osvojio sedam gren slem trofeja u singlu, tri Dejvis kup titule i svakako važi, pored Borga i Nadala, za jednog od najboljih igrača na zemljanoj podlozi ikada. Gajio je jedan strpljiv stil igre sa osnovne linije, fenomenalno se kretao i nijedna lopta nije bila izgubljena, nijedan udarac nije bio poseban, ali svi zajedno udarci su bili dobri i to je bilo dovoljno da bude šampion.

Kakav ste imali odnos van terena?

– Odličan kao i sa svim drugim igračima. Družili smo se i igrali zajedno, a ta švedska generacija (Nistrem, Vilander, Edberg…) je bila poznata po tome da puno treniraju, druže se i zajedno putuju, ali i pobeđuju.

Da li danas pratite njegove komentare na Eurosportu?

– Da, gledam tenis veoma često i mogu da kažem da odlično oseća igru, igrače, njihov način razmišljanja, taktiku, tako da gledaoci koji imaju prilike da ga slušaju zaista imaju šta da čuju i da se uvere da je isto tako dobar komentator kao što je bio igrač.

Šta biste mu poručili uoči njegovog dolaska u Srbiju?

– Srbija je gostoljubiva zemlja, ima divan, dobar i topao narod, hrana je fantastična, vina su odlična. Sudeći po Matsovom stasu možda i nije neki gurman, ali bi mu preporučio da zaboravi na trenutak na sportsku dijetu i da proba srpske specijalitete i neće se pokajati. Trentno sam u Madridu, potrudiću se da dođem u Srbiju do ponedeljka da bih ga i lično pozdravio – zaključuje Živojinović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter