0
ATP

FOTO: STARSPORT

VELIKO PRIZNANJE ZA ĐOKOVIĆA: Nole najbolji sportista sveta!

Objavljeno: 18.02.19 u 21:27

Svetski broj jedan u tenisu Novak Đoković osvojio je četvrti Laureus za najboljeg sportistu na planeti, pobedivši fudbalere Kilijana Mbapea, Luku Modrića, košarkaša Lebrona Džejmsa, vozača Formule 1 Luisa Hamiltona, i atletičara Eliuda Kipčogea, čime je izjednačio rekord legendarnog Useina Bolta koji je takođe četiri puta tokom karijere dobijao čuveni pehar!

Naš šampion je proglašen za najuspešnijeg na večerašnjoj gala ceremoniji održanoj u Monte Karlu, zajedno sa gimnastičarkom Simon Bils, golferom Tajgerom Vudsom i fudbalskom reprezentacijom Francuske.

Đoković nije krio radost zbog nagrade, na koju je posebno ponosan.

– Laureus nagradu svaki sportista želi da osvoji, i samim tim, za mene to priznanje predstavlja veliku čast. Činjenica da sam večeras među velikim brojem sportskih velikana i što sam u prilici da slušam o izuzetnim stvarima koje Laureus čini širom sveta, daje ovoj nagradi posebno značenje, rekao je Đoković.

Novak je zaslužio priznanje najviše zbog činjenice da je uspeo u velikom stilu da se vrati na teren nakon operacije lakta i osvoji dve grend slem titule.

– Prošla sezona je bila neverovatna za mene, u kojoj sam se oporavio od povrede i sa uspehom odigrao Vimbldon i US open, i to je nešto čega ću uvek da se sećam. Oduševljen sam i želeo bih još jednom da se zahvalim Akademiji Laureus na velikoj podršci.

Laureus svetsku sportsku akademiju čini 68 sportskih legendi, koje glasaju za pobednike u svakoj od kategorija za rezultate i dostignuća u prethodnoj kalendarskoj godini.

Za najuspešniju sportistkinju planete proglašena je gimnastičarka Simon Bils, koja je u 2018. postala prva žena sa osvojena sva četiri svetska šampionata. Tek joj je 21 godina, a uzela je 14 titula sa šampionata sveta. U timskoj konkurenciji reprezentacija Francuske u fudbalu je dobila prestižno priznanje, našavši se ispred tima Formule 1 Mercedes AMG Petronas, NBA kluba Golden Stejt Voriors, i fudbalskog kluba Real Madrid. Nagradu je primio selektor Francuske, Didije Dešam.

Japanska teniserka Naomi Osaka dobila je nagradu za „proboj godine“, golfer Tajger Vuds je proglašen za „povratnika godine“, a među laureatima Laureusa još su se našli snouborderka Kloe Kim, skijašica Lindzi Von, penjač iz Kine Ksija Boju, skijašica Henrijeta Farkašova, sa članom njenog tima Natalijom Subrtovom, dok je Juva (Yuwa) izabrana za organizaciju koja je činila velike stvari na planu društvene odgovornosti u sportu. Upravo je odnos prema društvu bio važan segment Laureusa u protekloj godini jer je skoro 300.000 mladih ljudi iz 40 zemalja širom sveta učestvovalo u preko 160 sportskih programa ove organizacije, sa ciljem da se smanji nasilje i diskriminacija.

Za izuzetan doprinos nagradu je dobio Eliud Kipčoge, kenijski maratonac i svetski rekorder, a za životno dostignuće pehar je stigao u ruke fudbalskog trenera Arsena Vengera.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter