0
ATP

DIREKTOR AUSTRALIJAN OPENA: Evo zbog čega je Federer ‘povlašćen’ u odnosu na druge tenisere

Objavljeno: 13.11.18 u 21:16

Direktor Australijan Opena, Kreg Tili, odgovorio je na optužbe Žilijena Benetoa, da je Rodžer Federer favorizovan na ovom turniru.

Beneto je u radio emisiji kazao da je Švajcarac povlašćen u odnosu na ostale tenisere, a da je to najizraženije na turniru u Melburnu.

On je naglasio da je Federer u poslednje dve godine od ukupno 14 mečeva na ovom turniru, čak 12 ili 13 odigrao u večernjim satima, kako bi izbegao velike vrućine.

– Rodžer je 12 ili 13 od 14 poslednjih mečeva na Australijan openu odigrao u noćnom terminu. Na isti dan Federer je igrao protiv Štrufa, a Đoković protiv Monfilsa. Nemam ništa protiv Štrufa, sjajan momak, ali složićemo se da bi svaki direktor turnira stavio meč ĐokovićMonfils u večernji termin od 19.30, zar ne? Ali ne, oni su igrali u 14.30 po vrućini, a Federer i Štruf po noći, rekao je on.

Takođe on je dodao da je Federer i u sukobu ineresa, jer je uključen u organizaciju ‘Lejver kupa’, gde takođe sudeluje i Tili, koji je povodom toga izdao saopštenje.

– Kada se pravi raspored teniskih mečeva, direktor turnira uzima u razmatranje mnoge faktore. Igrači i navijači su prioriteti. Ali čak i među ovim grupama ima mnogo različitih zahteva. Taj raspon ide od toga šta sami igrači vole, da li su povređeni ili imaju zdravstvenih problema, pa do zahteva televizijskih kuća za prenosima čiji program takođe mora biti ispoštovan zbog njihovog posebnog tržišta. Povrh svega toga je drugi nivo razmatranja koji uključuje čitavu logistiku tima za pravljenje rasporeda, koji mora da predvidi eventualnu dužinu mečeva, nekada i danima unapred, pa sve do svakodnevnih stvari koja se tiču promene vremenskih prilika, napisao je on.

Kada se govori o Rodžeru, Tili smatra da njega publika u Australiji obožava.

– Što se tiče igrača, treba reći da je Rodžer Federer teniser koji se ne viđa tako često i koji se smatra jadnim od finansijskih najisplativijih sportista sveta. Godinama unazad ga u Australiji biraju za najomiljenijeg sportistu. Navijači žele da ga gledaju na najvećem stadionu a TV kuće žele da njegovi mečevi budu u udarnm terminu. I mislim da nema direktora turnira na svetu koji te faktore ne bi uzeo u obzir kada pravi raspored. To je slučaj sa svim velikim imenima u svetu tenisa i sporta uopšte.

FOTO: usopen.org

Najbolji srpski teniser, kada su ga upitali da prokomentariše optužbe Benetoa, stao je u odbranu Federera.

– On zaslužuje poseban tretman jer je šestostruki šampio Astralijan opena i jedan od najboljih igrača svih vremena. Ako on ne treba da ima takav tretman, ko će? Ljudi dolaze da gledaju njega kako igra, žele da ga vide u udarnom terminu, što je u ‘Rod Lejver areni’ 19.30 časova, kazao je Novak, pa dodao:

– Razumem ja i Žilijena, jer se ponekad čini da neki igrači imaju iz godine u godinu povlašćen tretman na određenim turnirima. Ali morate da shvatite da je Federer udarna snaga tenisa u smislu zarade, interesovanja koje privlači. Žilijen i momci poput njega profitiraju od tenisa zahvaljujući Rodžeru i onome što je on uradio za ovaj sport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter