0
Ostali sportovi

E, TO JE SISTEMSKO ULAGANJE: Britanija druga sila po osvojenim zlatnim medaljama

Objavljeno: 23.08.16 u 08:45

Velika Britanija na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru zauzela je drugo mesto po broju osvojenih zlatnih medalja, a kako ocenjuju analitičari, to je rezultat sistemskog ulaganja države u sport.

Sa 27 zlatnih od 67 medalja Britanija je druga u svetu po broju zlata posle SAD. Po broju medalja Britanija je među vodećim u svetu, posle SAD sa 121 i Kine sa 70 odličja, medjutim, Velika Britanija ima jednu zlatnu medalju više od Kine.  

Iza takvog britanskog uspeha ne stoji „revolucija“ u načinu treniranja ili tehnologiji već novac Nacionalnog lutrijskog fonda i „starih dobrih“ poreskih obveznika, ocenjuju analitičari.

Kako piše Asošiejted pres, finansiranjem iz fonda Državne lutrije podstaknuta je transformacija britanskog sporta. Naime, od svake Loto uplate odvaja se dve funte za vrhunski sport.

BRAVO: Vaterpolisti dobili mural u Kosovskoj Mitrovici (FOTO)

Britanija je dve decenije posle olimpijskog kraha i debakla na Igrama u Atlanti, kada je osvojila samo 15 medalja, od kojih svega jednu zlatnu, izrasla u sportsku super silu zahvaljujući sistemskom ulaganju države u sport.

Vlada i lutrijski fond potrošili su stotine miliona funti na uspeh u sportu u poslednje dve decenije.

Predsednik UK Sporta i trener britanskog tima u jednju na tri olimpijade Rod Kar smatra da je za današnji uspeh britanskog sporta zaslužna propast na Igrama u Atlanti 1996. U vreme Atlante, rekao je za agenciju AFP Kar, zakon o lutriji išao je u parlament i tek godinu dana kasnije stvorena je osnova za rad na uspehu.

UK Sport je organizacija britanske vlade za razvoj olimpijskog i paraolimpijskog sporta u zemlji.

RIO 2016: Bronza za odbojkaše SAD i rukometaše Nemačke

Prema procenama britanskih medija, vlada je pre Igara u Atlanti trošila samo pet miliona funti godišnje za finansiranje olimpijskih sportova. Suma je narasla na više od 50 miliona funti u četiri godine pre Olimpijskih igara 2000. godine u Sidneju, kada je Britanija uzela 28 medalja.

Pre Olimpijskih igara u Londonu 2012. Britanija je trošila više od 80 miliona funti godišnje i njeni sportisti osvojili su 65 medalja i svrstali se na treće mesto u svetu po broju medalja.

Kar kaže da je uspeh u Riju delom i „nasledje igara u Londonu“ i ukazuje na značaj činjenice da je Britanija bila domaćin Olimpijskih igara.

– Dok se krajem devedesetih pomalo verovalo i u sudbinu, početkom trećeg milenijuma veza izmedju medalja i finansiranja postala je očigledna, istakao je Kar.

Više nego dobri rezultati Britanaca na Olimpijskim igrama u Riju preneli su se i van sfere sporta.

Britanski tim postao je „glavni faktor ujedinjenja“ nakon političke oluje koju je izazvala odluka Britanije da izadje iz EU, kaže Kar.

– (Sportski uspeh) može da podigne nacionalno raspoloženje i to se vidi iz pisanja medija, rekao je Kar.

IGRE SU ZAVRŠENE: Osam medalja za Srbiju, Tijana nosila zastavu (FOTO; VIDEO)

Medjutim, UK Sport se našao na udaru kritika zbog finansiranja ograničenog na sportove koji donose medalje dok su neki drugi, poput košarke, popularne medju mladima u predgradjima, ostavljeni da se sami snalaze.

Napominjući da se finansiranje sporta „ne povećava zbog uspeha“, Kar je odgovorio da UK Sport ne može da finansira svaki projekat. Suma koja stiže od poreskih obveznika je fiksna, a finansiranje iz lutrije zavisi od toga koliko se ljudi kockaju.

– Naš pristup je oprezan jer sredstva verovatno neće biti veća, napomenuo je Kar.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter